zondag 13 december 2009

Een fylogenetische boom is een mobile

We hebben de moleculaire indeling binnen de katvormigen gezien.

Daar zagen we dat:
- Nandinia binotata het eerste aftakt binnen de katvormigen, en daarmee de zustergroep is van alle andere katvormigen; Nandinia kreeg een eigen familie, de Nandiniidae
- de twee soorten van Prionodon, de Aziatische linsangs, vormen de zuster groep van de familie Katten; Priodon kreeg een eigen familie, de Prionodontidae.

Ook hebben we de moleculaire plaats van de roofdieren van Madascar binnen de katvormigen gezien.

Daar zagen we dat:
- de acht roofdieren van Madagascar vormen samen één groep; zij kregen een eigen familie, de Eupleuridae
- de Eupleuridae zijn de zustergroep van de Mangoesten, de familie Herpestidae.

Dat zijn twee studies die beide DNA sequenties van katvormige beesten gebruiken. Bovendien voor een deel dezelfde DNA sequentie – DNA sequenties staan in een databank. De studies voegen elk een aantal beesten toe.

De studie van Gaubert & Vernon over Nandinia en de linsangs geeft de volgende moleculaire fylogenie:

Met vereenvoudigen en inkleuren blijkt dat deze fylogenie als volgt in elkaar zit:

De studie van Yoder over de roofdieren van Madagascar geeft de volgende fylogenie:



Met vereenvoudigen en inkleuren blijkt dat deze fylogenie als volgt in elkaar zit:

Nu is een fylogenetische boom een mobile: om elk horizontaal lijnstuk mag gedraaid worden. In de lay-out staat de buitengroep onderaan (dat is de conventie). Bij de studie van Gaubert & Vernon over Nandinia en de linsangs staan Nandinia en Prionodon bovenaan in de lay-out van de figuur: dat is waar de aandacht heen gaat. Bij de studie van Yoder over de roofdieren van Madagascar staan de roofdieren van Madagascar bovenaan in de figuur: dat is waar de aandacht heen gaat. Beide studies samengevat geven de volgende moleculaire fylogenie:

Alleen de lay-out verschilt.

*****************
P. Gaubert & G. Vernon, 2003. Exhaustive sample set among Viverridae reveals the sister-group of felids: the linsangs as a case of extreme morphological convergence within Feliformia. Proceedings of the Royal Society of London B 270: 2523-2530.
A.D. Yoder, M.M. Burns, S. Zehr, T. Delefosse, G. Veron, S.M. Goodman and J.J. Flynn, 2003. Single origin of Malagasy Carnivora from an African ancestor.
Nature 421: 734-737.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten